Καλούμε τους συλλόγους διδασκόντων να συντάξουν ενδεικτικά πρακτικά μη εφαρμογής της τροπολογίας:
Σχέδιο πρακτικού
«Ο Σύλλογος διδασκόντων του …………………………. συνεδρίασε την …………………….. με θέμα την υπουργική απόφαση υπ’ αρ. 57233/Υ1/2020 [ΦΕΚ 1859/Β/15-5-2020 που αφορά την ταυτόχρονη δια ζώσης διδασκαλία, και τη ζωντανή αναμετάδοσή της από την τάξη καθώς και τη μονιμοποίηση της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης και εκτός πανδημίας.
Οι εκπαιδευτικοί (οµόφωνα ή κατά πλειοψηφία) δηλώνουν ότι δε συμμετέχουν σε αυτή τη διαδικασία για τους παρακάτω λόγους:
Η διδασκαλία προϋποθέτει προσωπική επαφή, ψυχική επικοινωνία, κλίμα εμπιστοσύνης και ελευθερίας. Ζητούμενο κάθε φορά η δημοκρατική αλληλεπίδραση και η συνεργασία της ομάδας και όχι ο ακαδημαϊκός μονόλογος του δασκάλου ή οι παράλληλοι μονόλογοι των μαθητών. Η μετατροπή της διδασκαλίας σε υποβαθμισμένο θέαμα παροχής πληροφοριών και δεξιοτήτων εναντιώνεται στις μορφωτικές ανάγκες των παιδιών και τα εργασιακά δικαιώματα των εκπαιδευτικών.
Η σχέση εμπιστοσύνης που με τόσο κόπο χτίζουμε οι εκπαιδευτικοί καθημερινά μέσα στις σχολικές αίθουσες παύει να προστατεύεται, θρυμματίζεται. Η δυναμική που δημιουργείται μέσα σε μια τάξη, οι σχέσεις των μαθητών μεταξύ τους αλλά και μεταξύ του εκπαιδευτικού και των μαθητών, η επικοινωνία αλλά και η παιδαγωγική πράξη είναι μοναδική. Αφαιρείται η δυνατότητα της παιδαγωγικής παρέμβασης του εκπαιδευτικού στα πλαίσια της διαχείρισης ιδιαίτερων ζητημάτων που προκύπτουν εντός τάξης. Η ίδια η συμπεριφορά και η στάση των μαθητών αλλάζει, τροποποιείται όταν γνωρίζουν ότι τους καταγράφει μια οποιουδήποτε τύπου κάμερα!
Ως εκ τούτου, ουδέ µία διαδικασία που αφορά τη ΖΩΝΤΑΝΗ ΑΝΑΜΕΤΑΔΟΣΗ από τη σχολική τάξη, δεν υλοποιείται. Επιπλέον, η εξ αποστάσεως επικοινωνία που ακολουθήσαμε την περίοδο αναστολής λειτουργίας των σχολείων τερματίζεται με την επιστροφή εκπαιδευτικών και μαθητών στην φυσική τους θέση, την σχολική αίθουσα. Ο Σύλλογος Διδασκόντων με το άνοιγμα των σχολείων οργανώνει το διδακτικό του έργο όπως ακριβώς έκανε πριν την αναστολή λειτουργίας του σχολείου. Απαιτούμε να προβλεφθεί και για όσους μαθητές/τριες αδυνατούν να παρακολουθήσουν κανονικά το μάθημα στο σχολείο εξ αιτίας του covid 19 την κατ’ οίκον διδασκαλία.

Συμμετέχουμε στην απεργία-αποχή από την εφαρμογή των διατάξεων που περιλαμβάνονται στην υπ’ αρ. 57233/Υ1/2020 [ΦΕΚ 1859/Β/15-5-2020] Κοινή Υπουργική Απόφαση «Σύγχρονη εξ’ αποστάσεως εκπαίδευση» σε εφαρμογή της διάταξης του άρ. 63 του N. 4686/2020 και των συνακόλουθων εφαρμοστικών εγκυκλίων που την διέπουν και οδηγούν στην απαράδεκτη, από κάθε άποψη, διαδικασία της ζωντανής μετάδοσης των μαθημάτων μέσα από την σχολική αίθουσα που προκήρυξε το Γενικό Συμβούλιο της ΑΔΕΔΥ στις 20-05-2020.»

0 replies