Με έκπληξη πληροφορούμαστε από τον Τύπο την αιφνιδιαστική απόφαση του Υπουργείου Παιδείας για μια ακόμη αύξηση του ωραρίου των νηπιαγωγείων και των νηπιαγωγών.
Σύμφωνα με τη νέα Υπουργική απόφαση«Τροποποίηση ώρας αποχώρησης νηπιαγωγείου» (ΦΕΚ83 /Αρ.Φ7/3625/Δ1/15-1-21Αρ.Φ7/3625/Δ1) τα παιδιά θα αποχωρούν από το Νηπιαγωγείο στις 13.10.

Ένα μέτρο που αντί να λύσει προβλήματα θα δημιουργήσει επιπλέον, γιατί:
1. Ανατρέπει τον προγραμματισμό που ήδη, με κόπο, έχουν κάνει τα Νηπιαγωγεία και τα Δημοτικά.
2. Στα Νηπιαγωγεία που συστεγάζονται με Δημοτικά οι γονείς θα συνωστίζονται για να παραλάβουν τα παιδιά τους για τα μεν Νηπιαγωγεία στις 13.10 ενώ ταυτόχρονα εξελίσσεται η σταδιακή αποχώρηση των Δημοτικών
3. Για τα Νηπιαγωγεία που βρίσκονται μακριά από τα Δημοτικά οι γονείς θα πρέπει να γίνουν «Τιραμόλα», να διακτινιστούν για να παραλάβουν τα νήπια και σε 5 λεπτά τα μεγαλύτερα αδέρφια τους από το Δημοτικό σχολείο!
4. Οι Νηπιαγωγοί είναι αυτοί οι εκπαιδευτικοί που βλέπουν με κάθε αφορμή το ωράριο τους να αυξάνεται κάθε λίγο και λιγάκι την ίδια στιγμή που δεν έχουν χρόνο για διαλείμματα, και κενά ούτε για ένα λεπτό !!!! Δεν ξεχνάμε ότι και η προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ προχώρησε με προεδρικό διάταγμα στη θεσμοθέτηση του ωραρίου των Νηπιαγωγών από 12.15 με 12.30 στις 13.00!!!

Το διδακτικό ωράριο των νηπιαγωγών τα τελευταία χρόνια αυξάνεται σταδιακά άλλοτε κατά ένα τέταρτο, και άλλοτε κατά μισή ώρα, με τελευταία την αύξηση κατά μια διδακτική ώρα. Λόγω των ιδιαζουσών συνθηκών που επικρατούν στο Νηπιαγωγείο, οι Νηπιαγωγοί είναι υποχρεωμένοι να βρίσκονται σε κατάσταση άμεσης ετοιμότητας, όχι μόνο κατά τη διάρκεια της διδασκαλίας, αλλά και κατά τη διάρκεια του διαλείμματος (καθημερινή εφημερία) και κατά τη διάρκεια προσέλευσης και αποχώρησης των νηπίων. Άρα ο συνολικός διδακτικός χρόνος αρχίζει να λογίζεται από την ώρα προσέλευσης των νηπίων, εκτείνεται κατά τη διάρκεια του διαλείμματος και τελειώνει με τη λήξη του χρόνου αποχώρησης τους. Στις περιπτώσεις μάλιστα που ασκούν και διοικητικά καθήκοντα, το πραγματικό εργασιακό ωράριό τους ξεπερνάει κατά πολύ τις 6 ώρες.

Παλεύουμε για:

• Καμία αύξηση του ωραρίου. Να αποσυρθεί τώρα η ΥΑ που αλλάζει την αποχώρηση νηπίων-προνηπίων του πρωινού προγράμματος στα Νηπιαγωγεία
• Μείωση του αριθμού των μαθητών ανά τάξη, με ανώτατο όριο τους 15 μαθητές,
• Επίταξη διαθέσιμων ελεύθερων χώρων και λειτουργία τους ως σχολεία.
• Πρόσληψη του αναγκαίου εκπαιδευτικού προσωπικού και δημιουργία περισσότερων μικρότερων αριθμητικά τμημάτων.
• Πρόσληψη όλου του αναγκαίου προσωπικού καθαριότητας.
• Δωρεάν τεστ σε μαθητές και εκπαιδευτικούς.
• Δωρεάν παροχή όλου του απαραίτητου υγειονομικού υλικού.
• Τοποθέτηση επιπλέον δάσκαλου σε κάθε σχολείο.
• Διαθέσιμους σε κάθε διεύθυνση δάσκαλους, νηπιαγωγούς και εκπαιδευτικούς όλων των ειδικοτήτων.
• Σχολικό νοσηλευτή σε κάθε σχολείο και σχολιατρική υπηρεσία για τη διαχείριση των κρουσμάτων.
• Ενίσχυση του δημοσίου συστήματος υγείας με βάση τις θέσεις του υγειονομικού κινήματος (αύξηση ΜΕΘ/ΜΑΘ, προσλήψεις, δωρεάν μαζικά τεστ κ.λπ.)

Καλούμε άμεσα τη ΔΟΕ να αποφασίσει για τη μη εφαρμογή της και να καλέσει τους συλλόγους διδασκόντων των νηπιαγωγείων να συνεχίσουν το πρόγραμμά τους και την αποχώρηση των παιδιών όπως ήδη έχουν αποφασίσει.

0 replies