Με έκπληξη πληροφορηθήκαμε την απόφαση της ενιαίας σχολικής επιτροπής Π.Ε. του δήμου Αγίων Αναργύρων-Καματερού με την οποία παρακάμπτει τα κριτήρια χρηματοδότησης των σχολικών μονάδων όσον αφορά τις σχολικές επιχορηγήσεις της πολιτείας και αποφασίζει την κατανομή κατά το δοκούν, με πρόσχημα την κατάσταση που επικρατεί λόγω της πανδημίας.
Έχει ληφθεί άραγε σχετική απόφαση από τη Δημοτική Επιτροπή Παιδείας του δήμου;
Η απόφαση της σχολικής επιτροπής εγκρίθηκε από το δημοτικό συμβούλιο του δήμου;
Έχουν ενημερωθεί τα συνδικαλιστικά σωματεία της πρωτοβάθμιας και της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης που συμμετέχουν με τους εκπροσώπους τους στη Δημοτική Επιτροπή Παιδείας;
Έχουν ενημερωθεί οι Διευθύνσεις της Πρωτοβάθμιας και της Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης που συμμετέχουν επίσης με τους εκπροσώπους τους στη Δημοτική Επιτροπή Παιδείας;
Έχει ενημερωθεί η Ένωση Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων του δήμου που συμμετέχει επίσης με εκπρόσωπό της στη Δημοτική Επιτροπή Παιδείας;
Η θέση μας είναι ξεκάθαρη. Οι σχολικές επιχορηγήσεις της πολιτείας πρέπει να διανέμονται με διαφανή και αξιοκρατικά κριτήρια, π.χ. ανάλογα τον αριθμό των μαθητών, τον αριθμό των αιθουσών που χρησιμοποιούνται, την παλαιότητα των κτιρίων κ.λ.π.
Θεωρούμε απαράδεκτη την επέμβαση της σχολικής επιτροπής και της δημοτικής αρχής στα οικονομικά των σχολείων. Τα χρήματα είναι των σχολικών μονάδων και είναι αρμοδιότητα των συλλόγων διδασκόντων πώς θα διαχειριστούν τα χρήματα αυτά στα πλαίσια της νομιμότητας. Δεν έχει κανένα δικαίωμα η σχολική επιτροπή και η δημοτική αρχή να διανέμουν τα χρήματα ανάλογα με τα χρήματα που διαθέτει το κάθε σχολείο. Είναι σαφής η πρόθεσή τους να διαχειρίζονται οι ίδιοι τα χρήματα των σχολικών μονάδων και όχι οι σύλλογοι διδασκόντων προκειμένου να κάνουν δημόσιες σχέσεις και για ψηφοθηρικούς λόγους.
Θεωρούμε επίσης απαράδεκτο εκπαιδευτικοί που συμμετέχουν στη σχολική επιτροπή να μην καταψηφίζουν τέτοιες προτάσεις που ουσιαστικά στερούν από τις σχολικές μονάδες την αυτονομία τους.
Σε μια εποχή όπου οι σχολικές επιχορηγήσεις έχουν μειωθεί στο μισό λόγω των μνημονίων που επιβλήθηκαν τα προηγούμενα χρόνια με αποτέλεσμα τα σχολεία να υπολειτουργούν, τέτοιες αποφάσεις ουσιαστικά βάζουν την ταφόπλακα στη δημοκρατική και διαφανή λειτουργία των σχολικών μονάδων όσον αφορά τα οικονομικά τους ζητήματα.
Θα είμαστε απέναντι σε τέτοιες λογικές και πρακτικές.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *